• Theme Joomla - Free and Commercial Joomla Templates, Components and Modules

  • HubStar - Central Hub for Manta Online (Hosting and Domain Services), Theme Joomla (Joomla! CMS Solutions) and Digital Design Media (Site Design and Digital Art Solutions)

Festes | Història
EspañolValenciàEnglish
Visita realista documentada
¡NUEVO! - En 360º
Para visionarla, pulse sobre la imagen
 

Història de les Festes de Moros i Cristians

La Festa de Moros i Cristians, que actualment celebra Alcoi en honor del seu patró Sant Jordi, és el resultat d’una evolució que, al llarg de més de tres segles, basa el seu origen en l’episodi històric de la batalla que van lliurar els alcoians, el dia 23 d’abril de 1276, contra les tropes sarraïnes comandades pel cabdill Al-Azraq, en què l’exèrcit musulmà, i segons la tradició, van quedar considerablement delmades gràcies a la intervenció miraculosa del cavaller Sant Jordi.

La primera referència documental sobre les nostres Festes ens l’ofereix el cronista Carbonell en la seua Célebre Centuria, publicada en 1672, en la qual es descriuen festes religioses i populars, com des d’antany se celebraven, però amb l’aparició de companyies, una de «Moros-Christianos» i una altra de «Cathólicos-Christianos», que constitueixen l’origen de les vint-i-vuit filaes que hui existeixen.

 
Carbonell ens descriu d’aquesta manera la festa que se celebra a Sant Jordi: «Cuya celebridad se festeja en la misma iglesia del Santo con sonora música, y con diferentes invenciones de cohetes, de que cuyda el Jurado segundo del año antecedente, por estar anejo a su oficio. En cuyo día se hace una regocijada Procession; ilustrándola una compañía de cristianos moros y de Cathólicos Christianos cuyo alférez es el que elige el Justicia, y este el que nombra el Capitán de los moros. Por la vuelta de la procession lleva el Justicia el Estandarte mayor de la Villa: y de los cordones los demás Oficiales. En la tarde se hacen algunos ardides de guerra dividiendo la compañía en dos tropas, componiendo la una los Christianos y la otra los Moros, que sugetos a liciones de milicia se estan belicosamente arcabuceando, encaminándose tanto bullicio en honra, y culto de nuestro Santo Patron San Jorge, que en aquellas eras invicto defendió esta Villa, y en la presente la conserva, y conservará con su Patrocinio». L’estructura actual de la Festa, molt semblant a la del segle XIX, està estretament lligada al procés d’industrialització de la ciutat i al seu caràcter associacionista, que originaria els diferents nuclis o filaes (seus socials), que hui sumen uns 5.000 festers en actiu. La Trilogia festera se celebra tradicionalment els dies 22, 23 i 24 d’abril. El primer està dedicat a les desfilades, amb la Primera Diana i les Entrades de Cristians, al matí, i la de Moros, que té lloc a la vesprada. El dia del patró, el 23, concentra els actes de caràcter religiós, amb la celebració de la solemne missa major i les processons de la relíquia i la general. En la jornada del dia 24, anomenada dia de l’Alardo, té lloc la batalla d’arcabusseria, en què es consumeixen uns 5.000 quilos de pólvora, i tenen lloc les ambaixades, el llibret de les quals ja té més de segle i mig d’existència. Tanca la jornada l’acte singular de l’Aparició de Sant Jordiet, figura encarnada per un xiquet, que sorgeix entre núvols de colors sobre els merlets del castell, muntat en el seu cavallet de cartó i llançant les simbòliques fletxes que van decidir la victòria cristiana.
 

Web nominada en 2011

III Premios Web de Alicante | laverdad.es 

Últimes notícies i comunicats
Àrea privada
Tenim 31 visitants en línia
Visites del contingut : 1669772