• Theme Joomla - Free and Commercial Joomla Templates, Components and Modules

  • HubStar - Central Hub for Manta Online (Hosting and Domain Services), Theme Joomla (Joomla! CMS Solutions) and Digital Design Media (Site Design and Digital Art Solutions)

Església | Història
EspañolValenciàEnglish
Visita realista documentada
¡NUEVO! - En 360º
Para visionarla, pulse sobre la imagen
 

Història de la Església de sant Jordi

Després de la victòria davant l’atac moro en 1276, els alcoians proclamen Sant Jordi patró d’Alcoi i prometen edificar un temple en honor seu. Desconeixem exactament la data de la seua construcció, però si que sabem per les actes notarials que ja en 1317 hi havia un temple, edificat segurament pròxim al portal de Sant Marc a l’antiga muralla de la vila, lloc on miraculosament es va aparéixer el sant.

És en aquesta primera meitat del segle XIV quan es realitza el primer eixample de la vila i s’elimina la muralla pròxima a l’església; gràcies a això queda lliure una placeta davant del temple, on es col·loca una font pública amb una imatge del sant.

A la fi del segle XVI, mentre es construïa el convent del Sant Sepulcre, i a fi que les religioses pogueren assistir als oficis sense perdre la clausura, es construeix una galeria coberta alta sobre el que hui és el carrer de Sant Blai.
En 1651 l’edifici amenaça ruïna, per la qual cosa es decideix enderrocar-lo i edificar una nova església, la qual degué patir desperfectes durant el període bèl·lic o defectes en la seua realització, ja que en 1721 se’n va dur a terme una altra restauració important.
 
Ja en 1865 es va procedir a la renovació integra del seu interior, dirigida per l’arquitecte alcoià Jorge Gisbert.
El 5 d’octubre de 1894 es traslladen a l’església les restes mortals del penitent piemontés Casimiro Barello Morello, on encara estan depositades, així com la col·locació, dos mesos després, d’una nova font pública culminada amb una estàtua eqüestre del patró, realitzada amb bronze per l’escultor valencià Yerro, ja que la primitiva hi havia desaparegut a finals del segle XVII.
 
Ja començat el segle XX, després d’aconseguir la creació d’una vicària permanent per al temple, es planteja la seua reconstrucció integra i es crea una comissió amb aquesta finalitat, formada per Ferran Cabrera Cantó i els arquitectes Timoteu Briet i Vicent Pascual, els quals no veient viable el temple van recomanar la seua reedificacióx.
 
El 23 de novembre de 1913 es col·loca la primera pedra i el temple és beneït el 21 d’abril de 1921 pel nunci de sa Santedat, Monsenyor Ragonessi, present a Alcoi amb motiu de les festes del Tercer Centenari de Sant Maur Màrtir.
En 1936, iniciada ja la contesa civil, un grup d’alcoians encapçalats per José Pérez Pérez (Peresejo) aconsegueixen per al temple que siga declarat útil com a escola i museu d’art; això va evitar la seua demolició, encara que no els desperfectes i la pèrdua d’imatges i d’objectes sacres de gran valor.
 
 
 

Web nominada en 2011

III Premios Web de Alicante | laverdad.es 

Últimes notícies i comunicats
Àrea privada
Tenim 96 visitants en línia
Visites del contingut : 1674881