• Theme Joomla - Free and Commercial Joomla Templates, Components and Modules

  • HubStar - Central Hub for Manta Online (Hosting and Domain Services), Theme Joomla (Joomla! CMS Solutions) and Digital Design Media (Site Design and Digital Art Solutions)

Sant Jordi
EspañolValenciàEnglish
Visita realista documentada
¡NUEVO! - En 360º
Para visionarla, pulse sobre la imagen
 

Vida de sant Jordi

Poques i confuses són les dades que es tenen de la vida de Jordi de Capadòcia. Se sap que va nàixer en aquesta regió de l’Àsia Menor probablement l’any 279 de la nostra era. Va rebre les aigües baptismals i se li va imposar el nom de Jordi, que significa ‘home del camp’. Sa mare, persona molt religiosa, li va ensenyar la doctrina cristiana i el va animar a estudiar teologia, grec i llatí. Son pare, anomenat Geronci, va ser militar. Després de la seua mort, Jordi se’n va anar a viure a Palestina amb sa mare i allí va ingressar en la milícia seguint la vocació paterna. Molt jove va accedir al grau de tribú comicial, és a dir, triat pel poble.

 
En aquella època l’Imperi Romà d’Orient tenia com a emperador Dioclecià i la capital estava situada a Nicomèdia, on va residir Jordi. Quan va morir sa mare, ven tots els seus béns heretats i reparteix els diners entre els pobres.
 

Llegiu-ne més...

 

Patró d´Alcoi

La devoció a Sant Jordi degué arribar a Alcoi cap a 1245 amb la seua reconquista i repoblació per al món cristià per part del rei Jaume I.

 
En la Reconquista “Sant Jordi, firam firam” era el crit de guerra de l’antiga Corona d’Aragó i dels regnes que en formaven part. La devoció i el culte al Sant estaven molt estesos en els seus territoris. En 1096 ja havia sigut declarat patró d’Aragó després de la seua intervenció en la batalla d’Alcoraz i la conquista d’Osca. Així s’explica que quan el cabdill moro Al-Azraq, antic senyor de la Vall d’Alcalà, expatriat a Granada després de la seua rebel·lió en 1258, intentava recuperar els seus territoris i va atacar Alcoi a la primavera de 1276. És tradició la defensa que en van fer els alcoians amb Mossén Torregrossa, que va invocar la protecció divina, i la celestial intercessió de Sant Jordi, a qui els sarraïns coneixien com a “Walí”, que amb el seu cavall blanc recorria la muralla i derrotava les hosts d’Al-Azraq, que va morir en el combat.

Llegiu-ne més...

 

Llegenda, creences y patronatges.

En la vida i els fets de sant Jordi, la llegenda i la realitat poden ser el mateix, encara que vistos des d’angles diferents. Del que no hi ha cap dubte és que va ser tant el màrtir de Dioclecià per professar la seua fe, com el llegendari cavaller defensor del cristianisme.

 
La Llegenda Àuria relata tant el martiri com els meravellosos miracles del sant. Però, potser allò que ha calat més en la gent de tot el món és la llegenda segons la qual el sant cavaller va véncer el dragó, va salvar la princesa de la seua terrorífica boca i tota la ciutat de Berito de la temible bèstia.
 
Els alcoians, que el qualifiquem de fidel protector en l’himne dedicat al sant, com a agraïment per la seua ajuda aquell 23 d’abril de 1276, que ens va donar la nostra identitat i sentit de ser; els nostres avantpassats el van nomenar patró de la vila i van prometre erigir-li un temple i celebrar la seua festa anualment.

Llegiu-ne més...

 

Iconografia

Sens dubte, Sant Jordi és un dels sants més representats i que posseeix una de les iconografies més riques i variades.

Les representacions més antigues són les d’un jove oficial romà, dret, amb la indumentària pròpia d’eixa milícia, rostre adolescent i una espasa com a arma. També ha sigut representat moltes vegades en escenes del seu martiri, especialment en retaules gòtics medievals.

 

Llegiu-ne més...

 

Web nominada en 2011

III Premios Web de Alicante | laverdad.es 

Últimes notícies i comunicats
Àrea privada
Tenim 64 visitants en línia
Visites del contingut : 1674856