• Theme Joomla - Free and Commercial Joomla Templates, Components and Modules

  • HubStar - Central Hub for Manta Online (Hosting and Domain Services), Theme Joomla (Joomla! CMS Solutions) and Digital Design Media (Site Design and Digital Art Solutions)

Sant Jordi | Iconografia
EspañolValenciàEnglish
Visita realista documentada
¡NUEVO! - En 360º
Para visionarla, pulse sobre la imagen
 

Iconografia

Sens dubte, Sant Jordi és un dels sants més representats i que posseeix una de les iconografies més riques i variades.

Les representacions més antigues són les d’un jove oficial romà, dret, amb la indumentària pròpia d’eixa milícia, rostre adolescent i una espasa com a arma. També ha sigut representat moltes vegades en escenes del seu martiri, especialment en retaules gòtics medievals.

 

 

Però certament la representació més reproduïda i coneguda universalment és la del sant muntat sobre un corser alb que venç el drac i salva la princesa. La riquesa plàstica de la llegenda ha fet que molts artistes hagen tractat aquest tema i ens hagen deixat autèntiques obres d’art: Ucello, Rafael, Rubens, Ferrer, Comes, etc.
 
Única i irrepetible és l’escultura de Donatello, obra clàssica i punt de referència de l’escultura moderna. Serenament, dret, sense cavall ni drac, només identificable pel seu escut on es distingeix la seua divisa, la creu particular i peculiar del Sant.
 
A Alcoi, el seu patró ha sigut representat de diverses formes. A començament del segle XVII, Beuter i després Carbonell deixen constància d’una imatge eqüestre del Sant de marbre que coronava una font davant del seu temple. En la coberta de la Célebre Centuria de 1672 apareix com un infant armat amb una pica i un drac als seus peus.
 
Però la imatge del Sant peculiarment alcoiana, és a dir, que combat la morisma, té els seus primers inicis en una pintura a l’oli, possiblement del segle XVIII, que pertany a una col·lecció particular, i també en una ceràmica de la mateixa època que es troba al Casal de Sant Jordi, en què coexisteixen el drac ferit pel Sant i tres moros que presencien l’escena. Molt probablement aquestes dues imatges degueren servir d’inspiració a Miquel Gironés, devot, fester i moliner d’ofici, per a encarregar en 1810 a un escultor valencià, anomenat Francesc Pérez, una imatge de Sant Jordi, cavaller romà que munta al blanc i noble animal amb una fletxa en la mà dreta i un moro vençut davall les potes del cavall. És la imatge que ha sigut anomenada el matamoros i que ha servit de model i inspiració a molts artistes, que han imitat aquesta iconografia en litografies, pintures, escultures, ceràmiques i orfebreries: Pascual i Abad, Laporta, Cabrera, Ridaura, Peresejo, Solbes, Guarinos, etc.
 
L’actual imatge eqüestre del nostre patró, que es venera en un lateral del seu temple, és una obra de grans proporcions i de preciosa factura realitzada en 1940 per l’escultor de Picassent Enrique Galarza, per a suplir la que va ser destruïda en la Guerra Civil. Aquesta imatge, molt volguda pels alcoians, ix en processó i és aclamada a poqueta nit del dia 23 d’abril juntament amb el gòtic i bell reliquiari que conté dues falanges de la mà del nostre patró, que van ser dutes de la catedral de València en 1832.
 
Una altra imatge alcoiana del Sant és la que el representa infant i que porta la seua ensenya en la mà dreta i la palma del martiri en l’esquerra. La més antiga que hi ha al Museu Alcoià de la Festa data possiblement de 1811 i fins fa poc es creia que havia sigut destruïda durant la Guerra Civil; és la precursora de l’actual, feta a València en 1944, d’una gran bellesa i finor, la qual presideix l’altar de l’església titular, que és traslladada els dies precedents a la trilogia festera a la parròquia de Santa Maria perquè presidisca el triduum i la missa major.
 

Web nominada en 2011

III Premios Web de Alicante | laverdad.es 

Últimes notícies i comunicats
Àrea privada
Tenim 111 visitants en línia
Visites del contingut : 1669842