• Theme Joomla - Free and Commercial Joomla Templates, Components and Modules

  • HubStar - Central Hub for Manta Online (Hosting and Domain Services), Theme Joomla (Joomla! CMS Solutions) and Digital Design Media (Site Design and Digital Art Solutions)

Sant Jordi | Llegenda, creencies i patronatges
EspañolValenciàEnglish
Visita realista documentada
¡NUEVO! - En 360º
Para visionarla, pulse sobre la imagen
 

Llegenda, creences y patronatges.

En la vida i els fets de sant Jordi, la llegenda i la realitat poden ser el mateix, encara que vistos des d’angles diferents. Del que no hi ha cap dubte és que va ser tant el màrtir de Dioclecià per professar la seua fe, com el llegendari cavaller defensor del cristianisme.

 
La Llegenda Àuria relata tant el martiri com els meravellosos miracles del sant. Però, potser allò que ha calat més en la gent de tot el món és la llegenda segons la qual el sant cavaller va véncer el dragó, va salvar la princesa de la seua terrorífica boca i tota la ciutat de Berito de la temible bèstia.
 
Els alcoians, que el qualifiquem de fidel protector en l’himne dedicat al sant, com a agraïment per la seua ajuda aquell 23 d’abril de 1276, que ens va donar la nostra identitat i sentit de ser; els nostres avantpassats el van nomenar patró de la vila i van prometre erigir-li un temple i celebrar la seua festa anualment.

Però no tan sols hem sigut els alcoians els que vam rebre el favor del nostre patró, diverses vegades va ajudar, segons conten les cròniques, les hosts cristianes en les seues batalles: als croats a Antioquia i a Jerusalem, i a Espanya ho va fer tres vegades en favor de la Corona d’Aragó, a més de l’última que va propiciar la derrota i mort d’Al-Azraq davant els murs d’Alcoi. Ho va fer a Alcoraz en 1096 en què va ajudar Pere I d’Aragó; també va intervenir en la presa de Mallorca quan Jaume I la va conquistar en 1229; la tercera vegada ho va fer en 1237 a la batalla del Puig, molt prop de València, en què va ajudar les tropes de Bernat Guillem d’Entença, oncle del rei En Jaume.

 
D’aquesta manera, Sant Jordi ha protegit la cristiandat moltes vegades i per això ha sigut nomenat patró de tants pobles, i venerat, cantat i representat en tot l’orbe cristià.
 
L’admiració i la devoció que els croats van tenir per Sant Jordi la van portar d’Orient i la van popularitzar a Occident, la qual cosa va donar lloc al fet que els cavallers medievals europeus el prengueren com a model i patró. Diverses nacionalitats incipients de la vella Europa van anar proclamant-lo patró. Així ho va fer Catalunya a principis del segle XIII, després Anglaterra i, més tard, Geòrgia, Grècia, Aragó, València, Mallorca, Portugal, Rússia i Lituània. També antics estats, com ara Hannover, Saxònia, Baviera, Bohèmia, Sèrbia i el Tirol; i antigues repúbliques com Venècia, Gènova i Florència; així com ciutats tan diverses com Moscou, Milà, Verona, Venècia, Canterbury, Càceres, Banyeres de Mariola i Alcoi, entre moltes altres.
 
Sant Jordi, a més de ser protector de molts ordes de cavalleria de tot Europa, la majoria ja desapareguts, també ha inspirat altres sentiments en els creients, ja que en alguns països o regions ha sigut protector de collites, de l’aigua, dels armers, del moviment escolta i tants altres que el van elegir per la joventut, geni i noblesa que inspira.

 

 

Web nominada en 2011

III Premios Web de Alicante | laverdad.es 

Últimes notícies i comunicats
Àrea privada
Tenim 95 visitants en línia
Visites del contingut : 1674880