• Theme Joomla - Free and Commercial Joomla Templates, Components and Modules

  • HubStar - Central Hub for Manta Online (Hosting and Domain Services), Theme Joomla (Joomla! CMS Solutions) and Digital Design Media (Site Design and Digital Art Solutions)

Sant Jordi | Patró d'Alcoi
EspañolValenciàEnglish
Visita realista documentada
¡NUEVO! - En 360º
Para visionarla, pulse sobre la imagen
 

Patró d´Alcoi

La devoció a Sant Jordi degué arribar a Alcoi cap a 1245 amb la seua reconquista i repoblació per al món cristià per part del rei Jaume I.

 
En la Reconquista “Sant Jordi, firam firam” era el crit de guerra de l’antiga Corona d’Aragó i dels regnes que en formaven part. La devoció i el culte al Sant estaven molt estesos en els seus territoris. En 1096 ja havia sigut declarat patró d’Aragó després de la seua intervenció en la batalla d’Alcoraz i la conquista d’Osca. Així s’explica que quan el cabdill moro Al-Azraq, antic senyor de la Vall d’Alcalà, expatriat a Granada després de la seua rebel·lió en 1258, intentava recuperar els seus territoris i va atacar Alcoi a la primavera de 1276. És tradició la defensa que en van fer els alcoians amb Mossén Torregrossa, que va invocar la protecció divina, i la celestial intercessió de Sant Jordi, a qui els sarraïns coneixien com a “Walí”, que amb el seu cavall blanc recorria la muralla i derrotava les hosts d’Al-Azraq, que va morir en el combat.

Segons la tradició, Sant Jordi va ser aclamat patró d’Alcoi arran d’eixa històrica batalla i els alcoians van prometre erigir-li un temple i guardar anualment la seua festa.

Ja hi havia una ermita a principis del segle XIV, que va tenir diverses restauracions i reconstruccions fins arribar al temple actual, beneït en 1921.
 
El dia del sant patró, el 23 d’abril, s’ha guardat de precepte local des de temps immemorial, i se celebren cultes i funcions religioses i profanes en honor seu.
 
A la festa religiosa patronal se li van anar afegint en el transcurs del temps actes típics de festa popular i lúdics, i a partir dels segles XVI i XVII la funció soldadesca, l’evolució de la qual va desembocar en la Festa de Moros i Cristians, que ja va sorgir amb característiques pròpies en la primera meitat del segle XVII, i ha anat consolidant-se des de 1741 fins als nostres dies en forma de Trilogia.
 
 

 

 

Web nominada en 2011

III Premios Web de Alicante | laverdad.es 

Últimes notícies i comunicats
Àrea privada
Tenim 97 visitants en línia
Visites del contingut : 1674883